Prywatny

Projekt Domu Na Przedmieściach

Mieszkalne / Budynki

Adres:
Morawica, woj. świętokrzyskie
Powierzchnia użytkowa:
318 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2019
Status:
Do realizacji

Projektowane budynek, wpisany jest w kontekst założenia urbanistycznego „Osiedle Południowe”- zamkniętego osiedla domów jednorodzinnych realizowanych przez ECHO INVESTMENT na przedmieściach Kielc.

Opis projektu

Projektowany budynek, wpisany jest w kontekst założenia urbanistycznego „Osiedle Południowe”- zamkniętego osiedla domów jednorodzinnych realizowanych przez ECHO INVESTMENT na przedmieściach Kielc.

 

Bryłę budynku i kolorystykę elewacji, a także zastosowane materiały dokładnie przemyślano w kontekście otaczającej istniejącej zabudowy. Dom w zamyśle ma służyć 3-5 osobowej rodzinie. Bryła budynku rozpisana jest na schemacie prostokąta, od zachodu z wysuniętą częścią centralną.

W rzut parteru zostały wpisane pomieszczenia o funkcji  dziennej z holem wejściowym, spiżarnią, kuchnią, WC, salonem i jadalnią i gabinetem. Na tej kondygnacji zlokalizowano również garaż, i pomieszczenia techniczne w tym magazyn oraz kotłownię. Na piętrze zlokalizowano 3 pomieszczenia sypialne wraz z towarzyszącymi garderobami i pomieszczeniami higieniczno-sanitarnymi. Oraz część techniczną w postaci pralni.

Inwestor Grupa Energia GE Sp. Z o.o. Sp. Komandytowa

Projekt Biurowca Warszawa Śródmieście

Wybrane / Budynki / Publiczne

Adres:
Armii Ludowej 28, Śródmieście Warszawa
Powierzchnia użytkowa:
1826,67 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
II kwartał 2018 - I kwartał 2019
Status:
Zrealizowane

Zadanie projektowe przed jakim stanął nasz zespół polegało na adaptacji budynku biurowego z częścią mieszkalną  z lat 60tych XX wieku, na nowoczesny obiekt biurowy który zostanie podzielony pod dwóch głównych najemców. Zadanie podzielono na dwa etapy.

Opis projektu

Na działce przy ul Armii Ludowej 28 położony jest budynek biurowy stanowiący przedmiot naszych działań projektowych. Budynek stoi swoją częścią frontową w ostrej granicy działki, wraz z sąsiednim budynkiem mieszkalnym tworząc fragment zwartej zabudowy pierzejowej.

Zadanie projektowe przed jakim stanął nasz zespół polegało na adaptacji budynku biurowego z częścią mieszkalną  z lat 60tych XX wieku, na nowoczesny obiekt biurowy który zostanie podzielony pod dwóch głównych najemców. Zadanie podzielono na dwa etapy:

Etap 1 – Gruntowna przebudowa wnętrz, celem optymalizacji powierzchni, dostosowania do przepisów bhp oraz zapewnienia odpowiedniej wentylacji i klimatyzacji do wszystkich pomieszczeń na stały pobyt ludzi. Istotą projektu było dostosowanie istniejącej, zastanej substancji budowlanej na potrzeby współczesnego użytkownika, uzyskanie jak najwyższego komfortu pracowników powierzchni biurowej, zaplanowanie optymalnego rozkładu pomieszczeń ze szczególnym uwzględnieniem kwestii doświetlenia oraz ergonomii.

Etap 2 – Rearanżacja  Wystroju Elewacji z wykorzystaniem paneli Alucobond. Remont elewacji południowej, północnej i wschodniej zakładał polepszenie izolacyjności termicznej przegrody poprzez dodatkową warstwę ocieplenia oraz estetyzację obiektu poprzez zastosowanie nowych okładzin elewacyjnych, charakteryzujących się wysoką jakością i trwałością. Zastosowane materiały wykończeniowe zostały skomponowane w sposób odzwierciedlający podwójną funkcję budynku – biurową i mieszkalną.

TAK-BUD Tadeusz Kobojek

Projekt Biurowca Warszawa Wawer

Wybrane / Budynki / Publiczne

Adres:
ul. Bronowska 42A, Wawer, Warszawa
Powierzchnia użytkowa:
182 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2015-2016
Status:
Zrealizowane

Biurowiec zlokalizowany jest na przedmieściach Warszawy, w okolicy trasy wylotowej w kierunku Lublina. W swoim pierwotnym zamyśle Inwestor planował zlokalizować w obiekcie funkcję zbliżoną do salonu samochodowego, zadaniem naszego zespołu było przystosowanie pierwotnej bryły budynku na potrzeby funkcji biurowej.

Opis projektu

Budynek biurowy- siedziba firmy TAK-BUD zlokalizowany jest na przedmieściach Warszawy, w okolicy trasy wylotowej w kierunku Lublina. Wysokość zaledwie dwóch kondygnacji i gabaryt bryły wynika z kontekstu okolicznej zabudowy którą zdominowały domy jednorodzinne z usługami w parterach.

Biurowiec wyróżnia się z sąsiedztwa nie tylko ażurową fasadą, ale i bryłą zamkniętą w prostopadłościan, krytą dachem płaskim.

W swoim pierwotnym zamyśle Inwestor planował zlokalizować w obiekcie funkcję zbliżoną do salonu samochodowego, zadaniem naszego zespołu było przystosowanie pierwotnej bryły budynku na potrzeby funkcji biurowej. Największym wyzwaniem okazało się zachowanie pierwotnie planowanych połaci przeszkleń, które okalają wnętrze od 3 stron poza elewacją północną. Zacienieni osiągnięto przez zastosowanie podwójnej fasady. Wykorzystano systemowe żaluzje ceramiczne, które przewrotnie ustawiono w układzie wertykalnym. Konstrukcja drugiej fasady w odróżnieniu od żelbetowego trzonu została wykonana z zastosowanie profili i płaskowników stalowych.

Gmina Uniejów

Projekt Rozbudowy Skansenu Uniejów

Budynki / Publiczne

Adres:
ul. Arcybiskupa Jakuba Świnki, Uniejów, Polska
Powierzchnia użytkowa:
308 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
Pozwolenie na budowę 07.2017
Status:
Do realizacji

Projekt rozbudowy zespołu muzealno – noclegowego o nazwie „Zagroda Młynarska”, stanowiącego II etap kompleksu edukacyjno – turystycznego o  nazwie „Wrota Czasu”,  o  budynek o funkcji ekspozycyjno – usługowej, wraz zapleczem gastronomicznym na potrzeby istniejącej infrastruktury turystycznej,  położonego w Uniejowie przy ul. Arcybiskupa Jakuba Świnki

Opis projektu

Projektowany budynek usługowy zlokalizowany w południowo – wschodniej części istniejącego zespołu zabudowy o nazwie  „Farma Młynarska” został zaprojektowany jako dwukondygnacyjny obiekt bez podpiwniczenia, kondygnacja poddasza jest pomyślana jako antresola. Bryła budynku jest zwarta, oparta na rzucie prostokąta z osią poprzeczną północ południe, krycie dachem dwuspadowym o spadku 78 %.

Od stron ścian szczytowych przewidziano zadaszone loggie. W obiekcie zastosowano niewentylowaną elewację z paneli systemowych w dwóch typach wykończenia.

W rzut parteru zostały wpisane pomieszczenia o funkcji podstawowej tj. sala ekspozycyjno – dydaktyczna, a także powierzchnie towarzyszące dostępne dla gości tj. komunikacja, szatnia oraz sanitariaty. Przedłużenie korytarza dostępnego dla gości stanowi zadaszone przejście/ wiata prowadząca do istniejącego budynku stodoły, ta część budynku oparta jest o konstrukcje stalową ramy  z kwadratowych profili ze stali zimno ciągnionej  z wypełnieniem szklanym.

Osobny moduł niedostępny dla odwiedzających stanowią pomieszczenia kuchni cateringowej działającej na potrzeby sal jadalnych w obrębie zespołu Farmy Młynarskiej.
Na moduł gastronomiczny składają się pomieszczenia: kuchnią, zmywalnia, chłodnia, magazyn produktów suchych, przygotowalnia oraz pomieszczenia sanitarno – szatniowe i zaplecza socjalno – administracyjne.

Gmina Uniejów

Projekt Farmy Edukacyjnej Uniejów

Wybrane / Budynki / Publiczne

Adres:
ul. Arcybiskupa Jakuba Świnki, Uniejów, Polska
Powierzchnia użytkowa:
1501,40 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
10.2018, pozwolenie na budowę 01.2019
Status:
Do realizacji

Park Tematyczny w Uniejowie stanowi uzupełnienie istniejącego kompleksu Farmy Młynarskiej zlokalizowanej przy ul. Arcybiskupa Jakuba Świnki 1, wzdłuż wału rzeki Warty, na terenach inwestycyjnych Gminy, zadaniem jest obiektu będzie pokazanie procesów powstawania jedzenia od przysłowiowego ziarenka do bochenka.

Opis projektu

Przedmiotem projektu jest budowa parku tematycznego o funkcji turystyczno – poznawczej jako uzupełnienie kompleksu Termy Uniejów, którego zadaniem jest pokazanie procesów powstawania jedzenia od przysłowiowego ziarenka do bochenka.

Mieścić go będzie zespół dwóch budynków w formie nowoczesnych stodół zorientowanych względem siebie na planie litery V. Połączy je pawilonowy łącznik.

W każdym z budynków: A,B będą zlokalizowane pomieszczenia o funkcji dydaktyczno – poznawczej, w dedykowanych zamkniętych grupach tematycznych (po dwie grupy na budynek) oraz niezbędne zaplecze techniczno – administracyjne.

Pawilon – łącznik przewidziano jako zaplecze recepcyjne oraz szatniowo sanitarne.

Obiekt funkcjonować może przez cały rok ale otwarty dla zwiedzających od pierwszego dnia wiosny do ostatniego dnia jesieni. Park można odwiedzać przez 7 dni w tygodniu i zwiedzać według narzuconego schematu czyli w każdej strefie można przebywać 30 minut w obecności przewodnika. Jest to podyktowane programem i scenariuszem, w którym będą uczestniczyć odwiedzający (chodzi o sprawne i dobrze jakościowo przedstawienie wszystkich stref).

Prywatny

Projekt Nowoczesnej Stodoły

Mieszkalne / Wybrane / Budynki

Adres:
Legionowo, woj. mazowieckie
Powierzchnia użytkowa:
220 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2021 - 2022
Status:
Zrealizowane

Przedmiotem projektu była rozbudowa budynku mieszkalnego w zabudowie bliźniaczej zlokalizowanego w Legionowie. Formę architektoniczną zaadaptowano jako nowoczesną stodołę zintegrowaną z krajobrazem leśnym otoczenia.

Opis projektu

Istniejący budynek został wyremontowany z zachowaniem jego wysokości. Przebudowa budynku skupia się na zmianie układu funkcjonalnego wraz ze zmianą wielkości otworów okiennych. Powiększona została strefa wypoczynkowa oraz piwnica od północnej strony działki tj. ogrodu.

Forma architektoniczna jest bezpośrednim wynikiem układu funkcjonalnego adaptowanego w stanie istniejącym. Nowa szata wszystkich elewacji nadaje obiektowi charakter tzw. „nowoczesnej stodoły” wpisując go w kontekst naturalnego krajobrazu i otoczenia. Okładzina elewacyjna na rozbudowywanej części wykończona jest płytkami elewacyjnymi z włókno cementu. Dodatkowo elewacje wykonane są z desek elewacyjnych imitujących drewno oraz kamienia elewacyjnego imitującego łupek w kolorze antracytowym.

 

Charakterystycznym elementem projektu są industrialne przeszklenia ściany szczytowej od strony północnej działki tj. ogrodu. Wnętrza utrzymane są w jasnej, beżowo – szarej kolorystyce, zastosowane drewniane belki i podłogi podkreślają rustykalny klimat. Nowoczesny minimalizm zapewniają chłodne biele na ścianach, czerń metalu oraz szkło.

Prywatny

Projekt Domu Nad Jeziorem

Mieszkalne / Budynki

Adres:
Serock, woj. mazowieckie
Powierzchnia użytkowa:
210 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2022
Status:
Do realizacji

Projekt zakłada rozbudowę i przebudowę istniejącego budynku garażowego, adaptując go jako dwukondygnacyjny budynek jednorodzinny mieszkalny z garażem. Inwestycja zlokalizowana jest nad Jeziorem Zegrzyńskim w powiecie legionowskim.

Projekt budynku skupia się na stworzeniu optymalnego układu funkcjonalnego wraz z orientacją otworów okiennych oraz strefy wypoczynkowej na stronę ogrodu. Nowa szata elewacji wykorzystująca imitację łupka oraz deski elewacyjne, nadaje obiektowi wizualnie charakter rustykalny.

Opis projektu

Forma architektoniczna jest bezpośrednim wynikiem układu funkcjonalnego oraz ukształtowania terenu. Ze względu na znaczny spadek terenu, budynek od strony ogrodu ma dwie widoczne kondygnacje naziemne, natomiast od strony frontowej parter jest całkowicie zasypany. Główne wejście do budynku usytuowane jest od strony dojazdu.

Prywatny

Projekt Domów w Zabudowie Szeregowej Warszawa

Mieszkalne / Budynki

Adres:
Wawer, Warszawa
Powierzchnia użytkowa:
ok. 990 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2019
Status:
Do realizacji

 

Przedmiotem projektu jest zespół budynków jednorodzinnych dwukondygnacyjnych w zabudowie szeregowej zlokalizowany w dzielnicy Wawer w Warszawie. Budynki rozpisano na powtarzalnym rzucie w układzie takim, że pierwsze cztery stanowią odbicie lustrzane pozostałych. Części mieszkalne rozdzielone są niższymi bryłami garaży.

Powierzchnia użytkowa segmentu budynku w zabudowie szeregowej wynosi 124,23 m2 .

Opis projektu

Prywatny

Projekt Obiektu Handlowego na Mazowszu

Publiczne / Budynki

Adres:
Dęby Wielkie
Powierzchnia użytkowa:
294 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2022 - 2023
Status:
Zrealizowane

Projekt budynku usługowego w zakresie handlu wraz parkingiem naziemnym zlokalizowany jest w Dębach Wielkich. Cała powierzchnia stanowi jeden lokal handlowy o funkcji samoobsługowej, z podziałem na salę sprzedaży oraz zaplecze techniczno – sanitarne.

Prywatny

Projekt Willi na Mazurach

Mieszkalne / Wybrane / Budynki / Rewitalizacje

Adres:
Powiat Giżycki
Powierzchnia użytkowa:
950 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2019-2022
Status:
Zrealizowane

Przedmiotem projektu była rozbudowa i przebudowa istniejącego budynku pensjonatowego zlokalizowanego nad brzegiem malowniczego jeziora Buwełno, na wakacyjny dom na potrzeby odwiedzin Inwestora wraz z rodziną i gośćmi. Trzykondygnacyjny budynek z lat 90tych został poddany pieczołowitej rewitalizacji, która dotyczyła nadania mu formy nowoczesnej stodoły oraz próby wpisania się w kontekst unikalnego otoczenia z respektem dla natury i krajobrazu.

Opis projektu

Forma architektoniczna jest bezpośrednim wynikiem układu funkcjonalnego adaptowanego w stanie istniejącym. Obiekt został zaprojektowany jako trzykondygnacyjny, częściowo podpiwniczony, o zwartym charakterze. Zaliczany do budynków średniowysokich (Ś), o dachu dwuspadowym. Dłuższa elewacja kształtuje się równolegle do wschodniej granicy terenu. oraz linii brzegowej jeziora Buwełno.

Okładzina elewacyjna będzie wykonana jako wentylowana, co wizualnie ma nadać obiektowi charakter „nowoczesnej stodoły.

W skrajnych częściach bryły budynku zarówno na dachu jak i na elewacji zastosowano panele elewacyjne z naturalnego łupka w kolorze antracytowym.

W środkowej części elewacji frontowej- wschodniej oraz elewacji tylnej zachodniej z ekspozycją na jezioro zastosowano panele elewacyjne pokryte korą drewnianą w jej naturalnej kolorystyce. Ten sam materiał wykorzystano na elewacjach szczytowych od strony północnej i południowej.

 

Istniejący podział funkcjonalny na pokoje o różnych wielkościach zaplanowano dla potrzeb pobytów rodziny Inwestora wraz z gośćmi.

Walory krajobrazowe od strony zachodniej budynku (widok na jezioro) wyeksponowano na parterze poprzez połączenie uprzednio podzielonych pomieszczeń w jedną salę dzienną, w której obrysie  włączono część istniejącego balkonu. Sala otwiera się przeszkloną ścianą osłonową na jeziora Buwełno.