Prywatny

Projekt Domu Na Przedmieściach

Mieszkalne / Budynki

Adres:
Morawica, woj. świętokrzyskie
Powierzchnia użytkowa:
318 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2019
Status:
Do realizacji

Projektowane budynek, wpisany jest w kontekst założenia urbanistycznego „Osiedle Południowe”- zamkniętego osiedla domów jednorodzinnych realizowanych przez ECHO INVESTMENT na przedmieściach Kielc.

Opis projektu

Projektowany budynek, wpisany jest w kontekst założenia urbanistycznego „Osiedle Południowe”- zamkniętego osiedla domów jednorodzinnych realizowanych przez ECHO INVESTMENT na przedmieściach Kielc.

 

Bryłę budynku i kolorystykę elewacji, a także zastosowane materiały dokładnie przemyślano w kontekście otaczającej istniejącej zabudowy. Dom w zamyśle ma służyć 3-5 osobowej rodzinie. Bryła budynku rozpisana jest na schemacie prostokąta, od zachodu z wysuniętą częścią centralną.

W rzut parteru zostały wpisane pomieszczenia o funkcji  dziennej z holem wejściowym, spiżarnią, kuchnią, WC, salonem i jadalnią i gabinetem. Na tej kondygnacji zlokalizowano również garaż, i pomieszczenia techniczne w tym magazyn oraz kotłownię. Na piętrze zlokalizowano 3 pomieszczenia sypialne wraz z towarzyszącymi garderobami i pomieszczeniami higieniczno-sanitarnymi. Oraz część techniczną w postaci pralni.

Prywatny

Projekt Nowoczesnej Stodoły

Mieszkalne / Wybrane / Budynki

Adres:
Legionowo, woj. mazowieckie
Powierzchnia użytkowa:
220 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2021 - 2022
Status:
Zrealizowane

Przedmiotem projektu była rozbudowa budynku mieszkalnego w zabudowie bliźniaczej zlokalizowanego w Legionowie. Formę architektoniczną zaadaptowano jako nowoczesną stodołę zintegrowaną z krajobrazem leśnym otoczenia.

Opis projektu

Istniejący budynek został wyremontowany z zachowaniem jego wysokości. Przebudowa budynku skupia się na zmianie układu funkcjonalnego wraz ze zmianą wielkości otworów okiennych. Powiększona została strefa wypoczynkowa oraz piwnica od północnej strony działki tj. ogrodu.

Forma architektoniczna jest bezpośrednim wynikiem układu funkcjonalnego adaptowanego w stanie istniejącym. Nowa szata wszystkich elewacji nadaje obiektowi charakter tzw. „nowoczesnej stodoły” wpisując go w kontekst naturalnego krajobrazu i otoczenia. Okładzina elewacyjna na rozbudowywanej części wykończona jest płytkami elewacyjnymi z włókno cementu. Dodatkowo elewacje wykonane są z desek elewacyjnych imitujących drewno oraz kamienia elewacyjnego imitującego łupek w kolorze antracytowym.

 

Charakterystycznym elementem projektu są industrialne przeszklenia ściany szczytowej od strony północnej działki tj. ogrodu. Wnętrza utrzymane są w jasnej, beżowo – szarej kolorystyce, zastosowane drewniane belki i podłogi podkreślają rustykalny klimat. Nowoczesny minimalizm zapewniają chłodne biele na ścianach, czerń metalu oraz szkło.

Prywatny

Projekt Domu Nad Jeziorem

Mieszkalne / Budynki

Adres:
Serock, woj. mazowieckie
Powierzchnia użytkowa:
210 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2022
Status:
Do realizacji

Projekt zakłada rozbudowę i przebudowę istniejącego budynku garażowego, adaptując go jako dwukondygnacyjny budynek jednorodzinny mieszkalny z garażem. Inwestycja zlokalizowana jest nad Jeziorem Zegrzyńskim w powiecie legionowskim.

Projekt budynku skupia się na stworzeniu optymalnego układu funkcjonalnego wraz z orientacją otworów okiennych oraz strefy wypoczynkowej na stronę ogrodu. Nowa szata elewacji wykorzystująca imitację łupka oraz deski elewacyjne, nadaje obiektowi wizualnie charakter rustykalny.

Opis projektu

Forma architektoniczna jest bezpośrednim wynikiem układu funkcjonalnego oraz ukształtowania terenu. Ze względu na znaczny spadek terenu, budynek od strony ogrodu ma dwie widoczne kondygnacje naziemne, natomiast od strony frontowej parter jest całkowicie zasypany. Główne wejście do budynku usytuowane jest od strony dojazdu.

Prywatny

Projekt Domów w Zabudowie Szeregowej Warszawa

Mieszkalne / Budynki

Adres:
Wawer, Warszawa
Powierzchnia użytkowa:
ok. 990 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2019
Status:
Do realizacji

 

Przedmiotem projektu jest zespół budynków jednorodzinnych dwukondygnacyjnych w zabudowie szeregowej zlokalizowany w dzielnicy Wawer w Warszawie. Budynki rozpisano na powtarzalnym rzucie w układzie takim, że pierwsze cztery stanowią odbicie lustrzane pozostałych. Części mieszkalne rozdzielone są niższymi bryłami garaży.

Powierzchnia użytkowa segmentu budynku w zabudowie szeregowej wynosi 124,23 m2 .

Opis projektu

Prywatny

Projekt Willi na Mazurach

Wybrane / Mieszkalne / Budynki / Rewitalizacje

Adres:
Powiat Giżycki
Powierzchnia użytkowa:
950 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2019-2022
Status:
Zrealizowane

Przedmiotem projektu była rozbudowa i przebudowa istniejącego budynku pensjonatowego zlokalizowanego nad brzegiem malowniczego jeziora Buwełno, na wakacyjny dom na potrzeby odwiedzin Inwestora wraz z rodziną i gośćmi. Trzykondygnacyjny budynek z lat 90tych został poddany pieczołowitej rewitalizacji, która dotyczyła nadania mu formy nowoczesnej stodoły oraz próby wpisania się w kontekst unikalnego otoczenia z respektem dla natury i krajobrazu.

Opis projektu

Forma architektoniczna jest bezpośrednim wynikiem układu funkcjonalnego adaptowanego w stanie istniejącym. Obiekt został zaprojektowany jako trzykondygnacyjny, częściowo podpiwniczony, o zwartym charakterze. Zaliczany do budynków średniowysokich (Ś), o dachu dwuspadowym. Dłuższa elewacja kształtuje się równolegle do wschodniej granicy terenu. oraz linii brzegowej jeziora Buwełno.

Okładzina elewacyjna będzie wykonana jako wentylowana, co wizualnie ma nadać obiektowi charakter „nowoczesnej stodoły.

W skrajnych częściach bryły budynku zarówno na dachu jak i na elewacji zastosowano panele elewacyjne z naturalnego łupka w kolorze antracytowym.

W środkowej części elewacji frontowej- wschodniej oraz elewacji tylnej zachodniej z ekspozycją na jezioro zastosowano panele elewacyjne pokryte korą drewnianą w jej naturalnej kolorystyce. Ten sam materiał wykorzystano na elewacjach szczytowych od strony północnej i południowej.

 

Istniejący podział funkcjonalny na pokoje o różnych wielkościach zaplanowano dla potrzeb pobytów rodziny Inwestora wraz z gośćmi.

Walory krajobrazowe od strony zachodniej budynku (widok na jezioro) wyeksponowano na parterze poprzez połączenie uprzednio podzielonych pomieszczeń w jedną salę dzienną, w której obrysie  włączono część istniejącego balkonu. Sala otwiera się przeszkloną ścianą osłonową na jeziora Buwełno.

Prywatny

Projekt Willi na Mazowszu

Wybrane / Mieszkalne / Budynki

Adres:
Powiat Ciechanowski, Mazowieckie
Powierzchnia użytkowa:
375 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2011-2018
Status:
Zrealizowane

Dom mieszkalny, realizowany w ramach zabudowy zagrodowej w gospodarstwie rolnym, usytuowany jest na działce o powierzchni ok. 61 605,0 m2. budynku stanowi zespół dwóch prostopadłościennych tej samej wysokości brył połączonych szklanym łącznikiem. Obiekt ten przeznaczony jest dla 4 osobowej rodziny.

Opis projektu

Dom mieszkalny, realizowany w ramach zabudowy zagrodowej w gospodarstwie rolnym, usytuowany jest na działce o powierzchni ok. 61 605,0 m2.

Całość wraz z pozostałymi dwiema działkami wchodzącymi w skład założenia ma łączną powierzchnię 88 277,0 m2.

Budynek mieszkalny stanowi podzieloną na dwie części bryłę usytuowaną optymalnie względem stron świata, tak by uzyskać naturalne oświetlenie w części dziennej z największymi przeszkleniami. Dzięki temu budynek jest energooszczędny (bioklimatyczny) oraz ma charakter widokowy, otwiera się na najciekawsze obszary działki zatopione w zieleni.

Układ budynku stanowi zespół dwóch prostopadłościennych tej samej wysokości brył połączonych szklanym łącznikiem. Obiekt ten przeznaczony jest dla 4 osobowej rodziny.
Wejście do budynku odbywa się z poziomu parteru od strony wschodniej poprzez okazały podcień. Po północnej stronie zaproponowany został podjazd dla samochodów w kształcie prostokątnego dziedzińca z wjazdem do garażu na dwa samochody.

Poprzez wejście z podcienia dostajemy się do wiatrołapu a następnie do holu. Z niego mamy widok na patio pokrytego deska tarasową, z którego wyrasta pojedyncze drzewo, sztuczny staw w formie prostokątnej na przedłużeniu osi i dalej na ogród. Wejście z garażu wychodzi również na hol. Po lewej stronie mamy część gościnna z łazienką oraz sauną. Idąc w prawą stronę widzimy duże okno połączone z oknem połaciowym w dachu. Dalej otwiera się widok na przestronny salon z jadalnią i kominkiem, który dzięki przeszkleniom i wysokości dwóch kondygnacji jest miejscem bardzo przestrzennym i jasnym, z pięknym widokiem na zieleń w kierunku południowym. Obok jest kuchnia, która oddzielona została od salonu wyspą kuchenną.

Do prawej i lewej ściany patio przylegają dwie klatki schodowe. Pierwsza prowadzi na poddasze do sypialni głównej z łazienką i garderobą przez antresolę nad salonem. Druga prowadzi do reszty sypialni w drugiej części budynku.