Wspólnota Mieszkaniowa Kamienicy przy ul. Mokotowskiej 65 w Warszawie

Projekt Rewitalizacji Kamienicy Warszawa Mokotowska 65

Rewitalizacje

Adres:
Mokotowska 65, Warszawa
Powierzchnia użytkowa:
Ipsum
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2015
Status:
Zrealizowane

Projekt obejmuje nadbudowę zabytkowej kamienicy w celu adaptacji na przestrzenie mieszkalne oraz rewitalizację wystroju elewacji. Fasady zrekonstruowane zostały na podstawie niewielu zachowanych źródeł dotyczących pierwotnego wyglądu budynku.

Opis projektu

U wlotu w ulicę Mokotowską od strony Placu Trzech Krzyży znajduje się przedwojenna kamienica czynszowa, na której plan składa się część frontowa, dwie oficyny boczne i oficyna poprzeczna. Zadanie projektowe z jakim się zmierzyliśmy w tym wypadku było dwuetapowe:

Etap 1: Projekt nadbudowy wraz ze zmianą sposobu użytkowania poddasza nieużytkowego na cele mieszkalne. W uzgodnieniu z Urzędem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dokonaliśmy korekty geometrii dachu, co pozwoliło na dotychczas nieużytkowym strychu zaaranżować lokal mieszkalny o pow. 350m2.

Etap 2: W uzgodnieniu z Urzędem Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków dokonaliśmy restauracji całości wystroju wszystkich elewacji oraz przejazdu bramnego budynku. Praca ta była poprzedzona żmudną kwerendą materiałów źródłowych i badań stratygraficznych, które dały odpowiedź i wskazówki co do stanu pierwotnego kamienicy.

Stan pierwotny jaki zastaliśmy wynikał z ogołocenia i zniszczeń których co ciekawe nie dokonała pożoga wojenna, a zamieszanie wywołane z ruchami antysemickimi rządu PRL w latach 60-tych XX w. Na zlecenie samego I sekretarza Gomułki, bogata w motywy dekoracyjne elewacja budynku, zarówno od ulicy jak i wewnętrznego dziedzińca została skuta do żywej cegły. Poza niektórymi balustradami balkonów, fragmentami gzymsów od strony podwórza i zarysem łukowatych tympanonów wieńczących fasadę frontową z jej obu stron nie było żadnych wskazówek odnośnie pierwotnego wyglądu budynku. Jedynym dobrze zachowanym fragmentem był przejazd bramny z oryginalną bramą kutą, a także jednym z niewielu autentycznych ołowianych odbojników w postaci siedzącego krasnala.

Prace projektowe trwały rok, nie mniej ile trwało wykonanie elementów dekoracyjnych i faktyczne odtworzenie fasad budynku, który ponownie cieszy oczy spacerujących ul. Mokotowską od połowy 2015 roku.

Wspólnota Mieszkaniowa Kamienicy przy ul. Wilczej 8 w Warszawie

Projekt Rewitalizacji Zabytkowej Kamienicy Warszawa Wilcza 8

Rewitalizacje

Adres:
Wilcza 8, Warszawa
Powierzchnia użytkowa:
Ipsum
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2010 - 2011
Status:
Zrealizowane

Projekt obejmuje renowację zabytkowych elewacji oraz remont wnętrz pomieszczeń wspólnych wraz z klatkami schodowymi przedwojennej kamienicy przy ulicy Wilczej w Warszawie.

Opis projektu

Prywatny

Projekt Rewitalizacji Siedliska Mazurskiego

Rewitalizacje

Adres:
Kaborno, woj. warmińsko-mazurskie
Powierzchnia użytkowa:
70 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2021 - 2023
Status:
Zrealizowane

Projekt rewitalizacji zakłada aranżację budynku gospodarczego na funkcję mieszkalną. Formę architektoniczną zaadaptowano jako nowoczesną stodołę zintegrowaną z krajobrazem leśnym otoczenia. Wnętrza utrzymane są w jasnej kolorystyce, zastosowane drewniane belki i podłogi podkreślają rustykalny klimat. Nowoczesny minimalizm zapewniają natomiast chłodne biele na ścianach, szare posadzki oraz układ otwartej przestrzeni z sypialnią na antresoli.

Prywatny

Projekt Willi na Mazurach

Mieszkalne / Wybrane / Budynki / Rewitalizacje

Adres:
Powiat Giżycki
Powierzchnia użytkowa:
950 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2019-2022
Status:
Zrealizowane

Przedmiotem projektu była rozbudowa i przebudowa istniejącego budynku pensjonatowego zlokalizowanego nad brzegiem malowniczego jeziora Buwełno, na wakacyjny dom na potrzeby odwiedzin Inwestora wraz z rodziną i gośćmi. Trzykondygnacyjny budynek z lat 90tych został poddany pieczołowitej rewitalizacji, która dotyczyła nadania mu formy nowoczesnej stodoły oraz próby wpisania się w kontekst unikalnego otoczenia z respektem dla natury i krajobrazu.

Opis projektu

Forma architektoniczna jest bezpośrednim wynikiem układu funkcjonalnego adaptowanego w stanie istniejącym. Obiekt został zaprojektowany jako trzykondygnacyjny, częściowo podpiwniczony, o zwartym charakterze. Zaliczany do budynków średniowysokich (Ś), o dachu dwuspadowym. Dłuższa elewacja kształtuje się równolegle do wschodniej granicy terenu. oraz linii brzegowej jeziora Buwełno.

Okładzina elewacyjna będzie wykonana jako wentylowana, co wizualnie ma nadać obiektowi charakter „nowoczesnej stodoły.

W skrajnych częściach bryły budynku zarówno na dachu jak i na elewacji zastosowano panele elewacyjne z naturalnego łupka w kolorze antracytowym.

W środkowej części elewacji frontowej- wschodniej oraz elewacji tylnej zachodniej z ekspozycją na jezioro zastosowano panele elewacyjne pokryte korą drewnianą w jej naturalnej kolorystyce. Ten sam materiał wykorzystano na elewacjach szczytowych od strony północnej i południowej.

 

Istniejący podział funkcjonalny na pokoje o różnych wielkościach zaplanowano dla potrzeb pobytów rodziny Inwestora wraz z gośćmi.

Walory krajobrazowe od strony zachodniej budynku (widok na jezioro) wyeksponowano na parterze poprzez połączenie uprzednio podzielonych pomieszczeń w jedną salę dzienną, w której obrysie  włączono część istniejącego balkonu. Sala otwiera się przeszkloną ścianą osłonową na jeziora Buwełno.