Inwestor Grupa Energia GE Sp. Z o.o. Sp. Komandytowa

Projekt Biurowca Warszawa Śródmieście

Wybrane / Publiczne / Budynki

Adres:
Armii Ludowej 28, Śródmieście Warszawa
Powierzchnia użytkowa:
1826,67 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
II kwartał 2018 - I kwartał 2019
Status:
Zrealizowane

Zadanie projektowe przed jakim stanął nasz zespół polegało na adaptacji budynku biurowego z częścią mieszkalną  z lat 60tych XX wieku, na nowoczesny obiekt biurowy który zostanie podzielony pod dwóch głównych najemców. Zadanie podzielono na dwa etapy.

Opis projektu

Na działce przy ul Armii Ludowej 28 położony jest budynek biurowy stanowiący przedmiot naszych działań projektowych. Budynek stoi swoją częścią frontową w ostrej granicy działki, wraz z sąsiednim budynkiem mieszkalnym tworząc fragment zwartej zabudowy pierzejowej.

Zadanie projektowe przed jakim stanął nasz zespół polegało na adaptacji budynku biurowego z częścią mieszkalną  z lat 60tych XX wieku, na nowoczesny obiekt biurowy który zostanie podzielony pod dwóch głównych najemców. Zadanie podzielono na dwa etapy:

Etap 1 – Gruntowna przebudowa wnętrz, celem optymalizacji powierzchni, dostosowania do przepisów bhp oraz zapewnienia odpowiedniej wentylacji i klimatyzacji do wszystkich pomieszczeń na stały pobyt ludzi. Istotą projektu było dostosowanie istniejącej, zastanej substancji budowlanej na potrzeby współczesnego użytkownika, uzyskanie jak najwyższego komfortu pracowników powierzchni biurowej, zaplanowanie optymalnego rozkładu pomieszczeń ze szczególnym uwzględnieniem kwestii doświetlenia oraz ergonomii.

Etap 2 – Rearanżacja  Wystroju Elewacji z wykorzystaniem paneli Alucobond. Remont elewacji południowej, północnej i wschodniej zakładał polepszenie izolacyjności termicznej przegrody poprzez dodatkową warstwę ocieplenia oraz estetyzację obiektu poprzez zastosowanie nowych okładzin elewacyjnych, charakteryzujących się wysoką jakością i trwałością. Zastosowane materiały wykończeniowe zostały skomponowane w sposób odzwierciedlający podwójną funkcję budynku – biurową i mieszkalną.

TAK-BUD Tadeusz Kobojek

Projekt Biurowca Warszawa Wawer

Wybrane / Publiczne / Budynki

Adres:
ul. Bronowska 42A, Wawer, Warszawa
Powierzchnia użytkowa:
182 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2015-2016
Status:
Zrealizowane

Biurowiec zlokalizowany jest na przedmieściach Warszawy, w okolicy trasy wylotowej w kierunku Lublina. W swoim pierwotnym zamyśle Inwestor planował zlokalizować w obiekcie funkcję zbliżoną do salonu samochodowego, zadaniem naszego zespołu było przystosowanie pierwotnej bryły budynku na potrzeby funkcji biurowej.

Opis projektu

Budynek biurowy- siedziba firmy TAK-BUD zlokalizowany jest na przedmieściach Warszawy, w okolicy trasy wylotowej w kierunku Lublina. Wysokość zaledwie dwóch kondygnacji i gabaryt bryły wynika z kontekstu okolicznej zabudowy którą zdominowały domy jednorodzinne z usługami w parterach.

Biurowiec wyróżnia się z sąsiedztwa nie tylko ażurową fasadą, ale i bryłą zamkniętą w prostopadłościan, krytą dachem płaskim.

W swoim pierwotnym zamyśle Inwestor planował zlokalizować w obiekcie funkcję zbliżoną do salonu samochodowego, zadaniem naszego zespołu było przystosowanie pierwotnej bryły budynku na potrzeby funkcji biurowej. Największym wyzwaniem okazało się zachowanie pierwotnie planowanych połaci przeszkleń, które okalają wnętrze od 3 stron poza elewacją północną. Zacienieni osiągnięto przez zastosowanie podwójnej fasady. Wykorzystano systemowe żaluzje ceramiczne, które przewrotnie ustawiono w układzie wertykalnym. Konstrukcja drugiej fasady w odróżnieniu od żelbetowego trzonu została wykonana z zastosowanie profili i płaskowników stalowych.

Gmina Uniejów

Projekt Farmy Edukacyjnej Uniejów

Wybrane / Publiczne / Budynki

Adres:
ul. Arcybiskupa Jakuba Świnki, Uniejów, Polska
Powierzchnia użytkowa:
1501,40 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
10.2018, pozwolenie na budowę 01.2019
Status:
Do realizacji

Park Tematyczny w Uniejowie stanowi uzupełnienie istniejącego kompleksu Farmy Młynarskiej zlokalizowanej przy ul. Arcybiskupa Jakuba Świnki 1, wzdłuż wału rzeki Warty, na terenach inwestycyjnych Gminy, zadaniem jest obiektu będzie pokazanie procesów powstawania jedzenia od przysłowiowego ziarenka do bochenka.

Opis projektu

Przedmiotem projektu jest budowa parku tematycznego o funkcji turystyczno – poznawczej jako uzupełnienie kompleksu Termy Uniejów, którego zadaniem jest pokazanie procesów powstawania jedzenia od przysłowiowego ziarenka do bochenka.

Mieścić go będzie zespół dwóch budynków w formie nowoczesnych stodół zorientowanych względem siebie na planie litery V. Połączy je pawilonowy łącznik.

W każdym z budynków: A,B będą zlokalizowane pomieszczenia o funkcji dydaktyczno – poznawczej, w dedykowanych zamkniętych grupach tematycznych (po dwie grupy na budynek) oraz niezbędne zaplecze techniczno – administracyjne.

Pawilon – łącznik przewidziano jako zaplecze recepcyjne oraz szatniowo sanitarne.

Obiekt funkcjonować może przez cały rok ale otwarty dla zwiedzających od pierwszego dnia wiosny do ostatniego dnia jesieni. Park można odwiedzać przez 7 dni w tygodniu i zwiedzać według narzuconego schematu czyli w każdej strefie można przebywać 30 minut w obecności przewodnika. Jest to podyktowane programem i scenariuszem, w którym będą uczestniczyć odwiedzający (chodzi o sprawne i dobrze jakościowo przedstawienie wszystkich stref).

Prywatny

Projekt Nowoczesnej Stodoły

Wybrane / Mieszkalne / Budynki

Adres:
Legionowo, woj. mazowieckie
Powierzchnia użytkowa:
220 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2021 - 2022
Status:
Zrealizowane

Przedmiotem projektu była rozbudowa budynku mieszkalnego w zabudowie bliźniaczej zlokalizowanego w Legionowie. Formę architektoniczną zaadaptowano jako nowoczesną stodołę zintegrowaną z krajobrazem leśnym otoczenia.

Opis projektu

Istniejący budynek został wyremontowany z zachowaniem jego wysokości. Przebudowa budynku skupia się na zmianie układu funkcjonalnego wraz ze zmianą wielkości otworów okiennych. Powiększona została strefa wypoczynkowa oraz piwnica od północnej strony działki tj. ogrodu.

Forma architektoniczna jest bezpośrednim wynikiem układu funkcjonalnego adaptowanego w stanie istniejącym. Nowa szata wszystkich elewacji nadaje obiektowi charakter tzw. „nowoczesnej stodoły” wpisując go w kontekst naturalnego krajobrazu i otoczenia. Okładzina elewacyjna na rozbudowywanej części wykończona jest płytkami elewacyjnymi z włókno cementu. Dodatkowo elewacje wykonane są z desek elewacyjnych imitujących drewno oraz kamienia elewacyjnego imitującego łupek w kolorze antracytowym.

 

Charakterystycznym elementem projektu są industrialne przeszklenia ściany szczytowej od strony północnej działki tj. ogrodu. Wnętrza utrzymane są w jasnej, beżowo – szarej kolorystyce, zastosowane drewniane belki i podłogi podkreślają rustykalny klimat. Nowoczesny minimalizm zapewniają chłodne biele na ścianach, czerń metalu oraz szkło.

Miasto Stołeczne Warszawa

Projekt Wnętrza Strefy Wellness OSiR Targówek

Wybrane / Wnętrza / Sportowe

Adres:
Łabiszyńska 20, Warszawa
Powierzchnia użytkowa:
175 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2023
Status:
Do realizacji

Projekt remontu wraz ze zmianą aranżacji wnętrza zaplecza szatniowo- sanitarnego ratowników wraz z pomieszczeniem ambulatoryjnym oraz kompleksowa modernizacja, powiększenie i odnowienie istniejącej strefy spa w kompleksie szatniowo- sanitarnym pływalni Ośrodka Sportu i Rekreacji m.st. Warszawy w dzielnicy Targówek przy ul. Łabiszyńskiej 20 w Warszawie.

Prywatny

Projekt Wnętrza Willi Mazowieckie

Wybrane / Mieszkalne / Wnętrza

Adres:
Milanówek, woj. mazowieckie
Powierzchnia użytkowa:
225 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2022
Status:
Do realizacji

Projekt wnętrz dwukondygnacyjnego domu w zabudowie jednorodzinnej zlokalizowany w Milanówku. Wnętrza w stylu rustykalnym dopełnia nowoczesne wyposażenie. Elementem charakteryzującym aranżację są rustykalne okna w ciemnej oprawie.

Opis projektu

Prywatny

Projekt Willi na Mazurach

Wybrane / Mieszkalne / Budynki / Rewitalizacje

Adres:
Powiat Giżycki
Powierzchnia użytkowa:
950 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2019-2022
Status:
Zrealizowane

Przedmiotem projektu była rozbudowa i przebudowa istniejącego budynku pensjonatowego zlokalizowanego nad brzegiem malowniczego jeziora Buwełno, na wakacyjny dom na potrzeby odwiedzin Inwestora wraz z rodziną i gośćmi. Trzykondygnacyjny budynek z lat 90tych został poddany pieczołowitej rewitalizacji, która dotyczyła nadania mu formy nowoczesnej stodoły oraz próby wpisania się w kontekst unikalnego otoczenia z respektem dla natury i krajobrazu.

Opis projektu

Forma architektoniczna jest bezpośrednim wynikiem układu funkcjonalnego adaptowanego w stanie istniejącym. Obiekt został zaprojektowany jako trzykondygnacyjny, częściowo podpiwniczony, o zwartym charakterze. Zaliczany do budynków średniowysokich (Ś), o dachu dwuspadowym. Dłuższa elewacja kształtuje się równolegle do wschodniej granicy terenu. oraz linii brzegowej jeziora Buwełno.

Okładzina elewacyjna będzie wykonana jako wentylowana, co wizualnie ma nadać obiektowi charakter „nowoczesnej stodoły.

W skrajnych częściach bryły budynku zarówno na dachu jak i na elewacji zastosowano panele elewacyjne z naturalnego łupka w kolorze antracytowym.

W środkowej części elewacji frontowej- wschodniej oraz elewacji tylnej zachodniej z ekspozycją na jezioro zastosowano panele elewacyjne pokryte korą drewnianą w jej naturalnej kolorystyce. Ten sam materiał wykorzystano na elewacjach szczytowych od strony północnej i południowej.

 

Istniejący podział funkcjonalny na pokoje o różnych wielkościach zaplanowano dla potrzeb pobytów rodziny Inwestora wraz z gośćmi.

Walory krajobrazowe od strony zachodniej budynku (widok na jezioro) wyeksponowano na parterze poprzez połączenie uprzednio podzielonych pomieszczeń w jedną salę dzienną, w której obrysie  włączono część istniejącego balkonu. Sala otwiera się przeszkloną ścianą osłonową na jeziora Buwełno.

Prywatny

Projekt Willi na Mazowszu

Mieszkalne / Wybrane / Budynki

Adres:
Powiat Ciechanowski, Mazowieckie
Powierzchnia użytkowa:
375 m2
Lata Realizacji/ Data Projektu:
2011-2018
Status:
Zrealizowane

Dom mieszkalny, realizowany w ramach zabudowy zagrodowej w gospodarstwie rolnym, usytuowany jest na działce o powierzchni ok. 61 605,0 m2. budynku stanowi zespół dwóch prostopadłościennych tej samej wysokości brył połączonych szklanym łącznikiem. Obiekt ten przeznaczony jest dla 4 osobowej rodziny.

Opis projektu

Dom mieszkalny, realizowany w ramach zabudowy zagrodowej w gospodarstwie rolnym, usytuowany jest na działce o powierzchni ok. 61 605,0 m2.

Całość wraz z pozostałymi dwiema działkami wchodzącymi w skład założenia ma łączną powierzchnię 88 277,0 m2.

Budynek mieszkalny stanowi podzieloną na dwie części bryłę usytuowaną optymalnie względem stron świata, tak by uzyskać naturalne oświetlenie w części dziennej z największymi przeszkleniami. Dzięki temu budynek jest energooszczędny (bioklimatyczny) oraz ma charakter widokowy, otwiera się na najciekawsze obszary działki zatopione w zieleni.

Układ budynku stanowi zespół dwóch prostopadłościennych tej samej wysokości brył połączonych szklanym łącznikiem. Obiekt ten przeznaczony jest dla 4 osobowej rodziny.
Wejście do budynku odbywa się z poziomu parteru od strony wschodniej poprzez okazały podcień. Po północnej stronie zaproponowany został podjazd dla samochodów w kształcie prostokątnego dziedzińca z wjazdem do garażu na dwa samochody.

Poprzez wejście z podcienia dostajemy się do wiatrołapu a następnie do holu. Z niego mamy widok na patio pokrytego deska tarasową, z którego wyrasta pojedyncze drzewo, sztuczny staw w formie prostokątnej na przedłużeniu osi i dalej na ogród. Wejście z garażu wychodzi również na hol. Po lewej stronie mamy część gościnna z łazienką oraz sauną. Idąc w prawą stronę widzimy duże okno połączone z oknem połaciowym w dachu. Dalej otwiera się widok na przestronny salon z jadalnią i kominkiem, który dzięki przeszkleniom i wysokości dwóch kondygnacji jest miejscem bardzo przestrzennym i jasnym, z pięknym widokiem na zieleń w kierunku południowym. Obok jest kuchnia, która oddzielona została od salonu wyspą kuchenną.

Do prawej i lewej ściany patio przylegają dwie klatki schodowe. Pierwsza prowadzi na poddasze do sypialni głównej z łazienką i garderobą przez antresolę nad salonem. Druga prowadzi do reszty sypialni w drugiej części budynku.